L’Assut. L’obra hidràulica històrica més rellevant de l’Ebre ubicada al bell mig del riu Ebre. Sembla que l’obra s’inicià en l’època islàmica, i fou continuada o restaurada a mitjan segle XII; tanmateix, no fou acabada fins al 1411, sota la direcció de Mussà Alamí. Fou finalitzada a principis del segle XV. Té una longitud de 370m i 7m d’altura, que permet elevar les aigües del riu per a la captació dels dos canals de reg.
Molí del segle XVI de l’Assut. És un dels pocs edificis industrials del Renaixemennt que es conserva dempeus a Catalunya. Fou construït per la ciutat de Tortosa l’any 1575 per facilitar la mòlta de blat als pobles de la rodalia aprofitant la imponent força del salt de l’Assut. Utilitzava el llavors pioner sistema de regolf que movia les seves potents moltes.
L’església de l’Assumpció i Sant Martí. El primer temple fou fundat l’any 1325, en emancipar-se la parròquia de Xerta de la del castell de Paüls. Destaca la capella barroca a l’interior i la torre del campanar, d’estil neoromànic, que està coronada amb quatre escultures de gossos i un parallamps modernista.
Exteriors Cases senyorials. Es conserven diverses cases construïdes per la burgesia de la vila que configuren un part molt important del patrimoni històric del municipi. Casa Ceremines (s.XVII-XIX), restes arquitectòniques de la casa i la capella dels Sentís (s.XVI), casa Ravanals (s.XVII-XIX), casa Navarro (s.XVII-XIX), Villa Retiro (s.XIX), actualment convertit en un hotel de luxe i casa Pau (s.XVIII).
Trinxeres del barranc dels Fornets. Situades al costat de la Via Verda de la Val de Zafán, les trinxeres formen un sistema tancat de fortificació que envolta un turonet situat al seu tram final. La recuperació d’aquest indret posa en valor el patrimoni de la Guerra Civil i recupera la memòria històrica.
La trinxera ressegueix el perímetre del tossal, amb una profunditat que oscil·la entre els 60 i els 150 cm, si bé en la major part dels trams presenta una alçada constant de 110 cm, essent la seva amplada de 60 a 70 cm.
Tenia fins a onze pous de tirador i buscava defensar el riu com a línia de front, quan el bàndol nacional va ocupar la riba dreta de l’Ebre. Va ser construïda per voluntaris italians.
El passeig del riu. La façana fluvial de Xerta és un lloc privilegiat per la seva bellesa i situació. El passeig està delimitat pel canal de la Dreta, d’una banda, i el riu de l’altra. Hi ha un embarcador.
Antiga estació de la Via Verda. Ubicat a l’antic edifici de l’estació de la Val de Zafán. Actualment reconvertit en un centre de lloguer i transfer de bicicletes per la Via Verda. El centre disposa d’una exposició permanent sobre Xerta, els usos de l’aigua i la seva evolució històrica.
Rutes
Ruta de la Via Verda – Camí natural Tortosa-Deltebre
Ruta de Sant Jaume de l’Ebre. A peu o amb bicicleta. Neix a la desembocadura del riu Ebre (Deltebre), al seu pas per Xerta, comparteix traçat amb la Val de Zafán.
Ruta de les fonts. Recorregut amb bicicleta de muntanya d’uns set quilòmetres. Es visita el llac d’Osseres i la font Nova, on hi ha ramaderies de braus i vaques.
Ruta de la Barca. Recorregut pel camí de les hortes baixes de la vila. Molt recomanat a la primavera quan els camps de taronges estan florits desprenen una agradable fragancia.