El riu Ebre
Element vertebrador per excel·lència que identifica la nostra comarca és, sense cap dubte, el riu Ebre.
Les avantatjoses condicions que ha implicat la presència d’aquest element natural pel que fa a transport, regadiu, recursos naturals i protecció han afavorit l’assentament de nuclis de població des d’èpoques molt remotes i han estat l’autèntic propulsor de l’hàbitat humà al llarg del temps.
L’Ebre banya els municipis de Benifallet, Xerta Tivenys, Aldover, Tortosa, l’Aldea i Deltebre Actualment, al riu es practiquen diversos esports fluvials com el rem, el piragüisme, la pesca esportiva, la navegació amb muleta, entre molts altres.
L’assut de Xerta i Tivenys
L’Assut és una presa, sembla que d’origen àrab, construïda en diagonal de banda a banda del riu Ebre i la seva funció és la de desviar l’aigua cap als canals de la Dreta i de l’Esquerra de l’Ebre per regar les hortes i els arrossars del Delta de l’Ebre amb aigua dolça. Està ubicada entre els termes municipals de Xerta (al marge dret) i Tivenys (al marge esquerre). Actualment està protegit com a Bé Cultural d’Interès Local.
Té una longitud de 310 m, una amplada de 3,50 m en coronació i de 35 m en la fonamentació, i una alçada de 6 m.
No és fins a l’any 1440 que tenim notícies de l’obra d’origen medieval. L’edifici del molí, adjacent a l’assut, conserva una làpida esculpida que porta al centre les armes de la ciutat de Tortosa i a cada costat una llegenda al·lusiva a la seva data de construcció (1575).
La resclosa de l’Assut permet a les barques poder remuntar o baixar navegant per l’Ebre, salvant la pressa. Destaquem com a curiositat una petita escala de pedra ubicada a la resclosa que permet els peixos remuntar el curs del riu. Popularment es coneix com l’escaleta dels peixos.
Navegació
La navegació fluvial a l’Ebre ofereix diferents possibilitats per gaudir en família i amics. Podem experimentar l’experiència turística de navegar amb un llagut, embarcació de fusta per excel·lència, fetes per mestres d’aixa i calafats o practicar esports d’aventura.
Pel que fa a la navegació marítima hi ha la possibilitat de llogar embarcacions amb patró o sense, o bé fer una passejada en vaixell per la costa, la qual ofereix una àmplia gamma i varietat de platges a les poblacions costaneres de Deltebre, l’Ampolla, el Perelló i l’Ametlla de Mar.
En aquest sentit, podem trobar dos tipus de platges: per una banda, grans extensions de platges de sorra fina d’aspecte desèrtic, amb dunes mòbils al llarg de tota la zona del Parc Natural del Delta de l’Ebre i per l’altra banda, petites cales rocoses amb aigua cristal·lina rodejades de vegetació típica mediterrània als municipis de l’Ampolla, el Perelló i l’Ametlla de Mar.
Actualment, a la comarca del Baix Ebre, hi ha un total de sis platges amb bandera blava: Pixavaques, l’Alguer, i Calafató, a l’Ametlla de Mar, Cap Roig i Avellanes, a l’Ampolla, i Riumar ubicada a Deltebre
El Baix Ebre també disposa d’elements marítims que configuren la costa de la comarca. Entre tots aquests destaquen els antics fars, els ports nàutics, port fluvial i port pesquers i les llotges de peix.
Façana fluvial
El riu Ebre banya les façanes fluvials dels pobles que voreja, Benifallet, Xerta, Tivenys, Aldover, Tortosa, l’Aldea i Deltebre. Municipis amb vistes panoràmiques úniques, esports fluvials, passejos per practicar senderisme o simplement gaudir d’una passejada pel bosc de Ribera tant característic de l’Ebre.
La pràctica d’esports i activitats fluvials ofereix la combinació de poder experimentar un tast gastronòmic o un concert a bord d’un vaixell.
La desembocadura
Sens dubte és el lloc on el riu i la mar entren en contacte donant una forma capritxosa al tram final del riu Ebre segons els corrents d’aigua. Un delta format per platges d’aspecte desèrtic, dunes, llacunes, illes, penínsules, badies. Un lloc màgic i variable on destaca la protecció de l’espai i la seva riquesa de flora i fauna. Lloc per gaudir d’experiències turístiques úniques al bell mig de la natura.
Aquesta zona compren els espais naturals protegits de llacuna del Garxal, itinerari de 2’5 km per fer a peu o amb bici i les illes de Sant Antoni i Buda. El zigurat és el mirador paisatgístic que es troba ubicat a la mateixa desembocadura amb unes vistes del riu, del mar, de les illes, de la fauna, de la flora i del paisatge espectaculars.
Els dos últims quilòmetres són un passeig fluvial i carril bici d’accés no motoritzat.
És un bon observatori d’aus especialment al matí i al capvespre que és quan hi ha més moviment d’ocells.
A la desembocadura es troba la urbanització de Riumar de Deltebre, amb serveis turístics.
El viatge en vaixell fins a la desembocadura de l’Ebre és una experiència per fer en família que ens sorprendrà pel paisatge encaixonat entre terra illes i mar i per la gran quantitat d’ous que es poden observar.
Platges i cales
La costa mediterrània del Baix Ebre combina un seguit de capritxoses cales rocoses amb aigües transparents amb extenses platges de fina sorra d’aspecte desèrtic interminables. Amb 16 km de costa, l’Ametlla de Mar disposa les seves cales al llarg de tot el municipi. Al nord, cal destacar les cales de codolar del cap de Terme, Llobeta, Calafat, lo Ribellet, Sant Jordi, del Vidre, Forn, Ampolles, Mosques, Torrent del Pi, Xelín, l’estany Tort, Ambrosia i Arandes, entre d’altres. Pel que fa a les platges del poble, us recomanem la platja de Pixavaques, l’Alguer i cala Pepo. A la zona sud, destaquem Bon Capó, Bon Caponet, el port natural de l’Estany, Santes Creus, de la Llenya, l’Estany Podrit i de l’Àliga.
La costa segueix pel municipi del Perelló amb 3 km de platges de pedra petita. Destaquem la platja del pont de l’Àliga (limita amb el terme de l’Ametlla de Mar), cala Moros, platja de Santa Llúcia, Morro de Gos i Cala la Buena.
Seguim la costa pel municipi pesquer de l’Ampolla, porta del Delta, amb platges de sorra com les Avellanes i Cap-roig (bandera blava) i la platja de l’Arenal. De pedra com el Baconé, Capellans, l’Arquitecte i els Pinets i petites cales com Cala Marina o l’Ascaret, entre d’altres.
Ens endinsem dintre de les platges del Parc Natural del Delta pel terme de Deltebre, on trobem grans extensions de sorra fina d’aspecte desèrtic amb presència de dunes fixes i mòbils, i miratges. Destaquen: la punta del Fangar, zona de nidificació de 410 espècies i on hi ha el far del Fangar; la platja de la Marquesa i platja de Riumar (bandera blava) connecten amb la desembocadura del riu. Finalment, cal esmentar la platja de la Bassa de l’Arena. Es tracta d’una platja verge amb formació de dunes mòbils.